برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
English فارسی

دانشکده توانبخشیRehabilitation Faculty

فهرست اصلی
تاریخ : چهارشنبه 12 شهريور 1399
کد 487

آغاز سال تحصیلی دانشگاه های علوم پزشکی از ۱۵شهریور

دکتر حقدوست :مردم ایران در مقابله با کرونا نمره قبولی دریافت کردند
به گزارش روابط عمومی معاون آموزشی وزارت بهداشت به مناسبت  هفته دولت،دکتر حقدوست در نشست خبری با حضور مجازی خبرنگاران خبرگزاری های مختلف در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۹۹ شرکت کرد .
 
 
دکتر حقدوست در پاسخ به اقدامات انجام شده در خصوص  بحث ایمن‌سازی فضاهای آموزشی دانشگاه‌ها برای سال تحصیلی جدید، فضاهای آموزشی را به سه گروه فضای خوابگاهی، فضای بیمارستانی و فضای دانشکده‌ای و آزمایشی تقسیم کرد و گفت ایمن سازی فضاهای خوابگاهی به عهده معاونت دانشجویی و فرهنگی است و فضاهای بیمارستانی با رهبری و مدیریت معاونت درمان اداره می‌شوند لذا مسئولیت ایمن سازی فضای دانشکده ها و آزمایشگاه ها با معاونت آموزشی است که در این راستا امکانات و تدابیر لازم اندیشیده شده است اما قسمت قابل توجهی از ایمن‌سازی در زمان حضور دانشجویان است که با تدابیری مانند کاهش حضور فیزیکی دانشجویان، تلاش خواهیم کرد تا ضمن رعایت استانداردها، تعداد دانشجو در کلاس، خوابگاه و سلف سرویس‌ها به حداقل ممکن برسد.
 
در ادامه معاون آموزشی وزارت بهداشت به تشریح  آمار  مبتلایان به کرونا و قربانیان ایرانی بر اثر این ویروس منحوس و مقایسه آن با آمارهای جهانی پرداخت و تصریح کرد تعداد زیادی از مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ کاملا بدون علامت هستند و مطالعات بین‌المللی نشان می دهد که در برخی مکان‌ها در حالی که تا ۳۰ درصد افراد، مبتلا شده‌اند اما حتی واکنش اولیه ایمنی را نداشته اند تا از طریق بررسی سطح آنتی بادی شناسایی شوند و نیز درصد قابل توجهی از بیماران، علائم بسیار خفیفی دارند که متوجه ابتلای خود به بیماری نمی‌شوند لذا در پاسخ به سوال مذکور می توان گفت آمار دقیقی در مورد مبتلایان در دست نیست و اعداد ارائه شده، برآورد هایی است که از طریق مدل سازی های ریاضی انجام شده است؛ اما بر اساس تعاریف سازمان بهداشت جهانی، اعداد و ارقامی که روزانه توسط سخنگوی وزارت بهداشت ارائه می‌شود قابل استناد است.
 
 سپس تاریخ شروع پاندمی کرونا در کشور، شرایط انتقال دانشجویانی که قبل از سال ۲۰۱۹ به خارج از کشور رفته بودند در شرایط فعلی و کرونا و همچنین شرایط آغاز سال تحصیلی جدید در دوران کرونا مطرح شد که دکتر حقدوست گفت موضوع آغاز اپیدمی در دنیا، صحبت جدیدی نیست و طبق مستندات به حدود اوایل دی‌ماه سال ۹۷ می رسد.
 
وی گفت البته مستندات علمی که با روش‌های مختلفی بررسی شده‌اند حاکی از بروز این ویروس در فرانسه از حدود آبان ماه و در اسپانیا از دو ماه قبل از اعلام شروع پاندمی بوده و طبق بررسی‌هایی که تاکنون انجام شده این ویروس تا قبل از بهمن ماه در ایران مشاهده نشده است.
 
 دکتر علی اکبر حقدوست معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه قوانین وزارت بهداشت در مورد انتقال دانشجویان به داخل کشور تغییری نداشته است تاکید کرد افرادی که قبل از سال ۲۰۱۹ از کشور خارج شده اند، در صورت احراز شرایط لازم اعم از اعتبار دانشگاه محل تحصیل، معدل دیپلم، معدل درس های پاس شده در خارج از کشور و تعداد واحدهای درسی پاس شده و... طبق فرایندی که از قبل بوده و با توجه به شرایط شیوع کرونا، تلاش شده است تا این روند تسریع یابد و درخواست کنندگان، مجوز انتقال به داخل کشور را سریعتر دریافت کنند.
 
البته شرایط ورود برای دانشجویانی که در کشورهای مختلف تحصیل کرده اند متفاوت است لذا بر اساس یک دهه تجربه که در وزارتخانه وجود داشته و بر اساس عقل جمعی، تلاش شده نظام موجود را رعایت کنیم و تغییر آیین نامه را به حداقل برسانیم تا بی نظمی و آشفتگی ذهنی کمتری شکل بگیرد.
 
 وی خاطرنشان کرد  آغاز سال تحصیلی جدید بر اساس مصوبه ستاد کرونا از ۱۵ شهریور و به صورت عمدتاً مجازی خواهد بود و با توجه به شرایط ویژه رشته‌های پزشکی، برخی درس ها به صورت تلفیقی از مجازی و حضوری ارائه می‌شود؛ لذا در راستای خلوت کردن فضای فیزیکی و ایمن سازی هرچه بیشتر دانشگاه/ دانشکده های علوم پزشکی، آغاز سال تحصیلی ورودی های جدید پذیرفته شده در کنکور سال جاری، به بهمن ماه موکول می‌شود تا تعدادی از دانشجویان ترم آخر، فارغ التحصیل شده و فضای فیزیکی گسترده تری برای دانشجویان مهیا شود.
 
 در ادامه در خصوص رفتارهای جدید ویروس کرونا و جهش آن و تداخل با آنفلوانزا در پاییز، سوالاتی بیان شد. دکتر حقدوست گفت: این ویروس بسیار پیچیده است و از یک کشور به کشور دیگر و در ایران حتی از یک استان به استان دیگر متفاوت است و رفتار ژنتیکی بسیار پیچیده ای دارد.
 
در برخی نقاط دنیا تغییراتی پیدا کرده و خفیف تر شده و در مقابل در برخی نقاط دیگر جهش هایی در آن ایجاد شده و در نتیجه ویروس وحشی تر شده است؛
 
لذا با توجه به اینکه ایمونولوژی و اپیدمیولوژی این ویروس را نمی شناسیم و با نادانسته های زیادی در مورد این ویروس مواجه هستیم شرط عقل این است که بیشترین تلاش  در راستای پیشگیری باشد و سعی کنیم با حساسیت بالا و بدون اینکه اضطراب زیادی ایجاد شود کلیه ی اثراتی که این ویروس در اقتصاد و روابط اجتماعی، عاطفی، فرهنگی و سلامت دارد را مدیریت کنیم و در نتیجه این ویروس، متناسب با رفتار ما می تواند در پاییز، کاهش یا تشدید یابد.
 
اما وظیفه ما در این راستا یک وظیفه مشخص است که عبارت است از زدن‌ماسک، پرهیز از مسافرت های غیر ضروری و  پرهیز از تجمعات غیر ضروری به ویژه اگر امکان رعایت پروتکل های بهداشتی میسر نباشد.
 
‏ اپیدمیولوژی رفتار اجتماعی مردم ایران و تفاوت های رفتاری مردم ایران با سایر کشورها که در شیوع ویروس کرونا موثر بوده نیز مورد سوال قرار گرفت.
 
معاون آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال گفت: کشورهای مختلف، فرهنگ های متفاوت دارند لذا قانون پذیری، رفتارهای اجتماعی متفاوت و تجربه های مختلف در زمینه کنترل بیماریهایی مانند سارس و ... روی مدیریت ویروس کرونا تاثیر بسزایی دارد و اگر به روند این ویروس در کشور نگاه کنیم در کشور ما به خوبی کنترل شده است که قسمت قابل‌ملاحظه‌ای از آن لطف خداست، بخشی از آن، مدیریت سیستم سلامت کشور در بیمارستانها و مراکز بهداشتی است و جا دارد از همکاران خودم صمیمانه قدردانی  نمایم و قسمت قابل ملاحظه، همکاری مردم است که در اینجا از مردم عزیز تشکر می کنم و اعلام می کنم که مردم ایران در مقابله با کرونا، نمره قبولی را دریافت کرده اند.
 
دکتر حق دوست در خصوص تعداد دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور گفت:احصای تعداد دانشجویان ایرانی خارج از کشور امکان پذیر نیست اما تعداد دانشجویان رسمی که سالانه در سه رشته اصلی پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی وارد کشور می‌شوند تقریباً معادل حدود نصف دانشجویانی است که به دانشگاههای علوم پزشکی کشور وارد می شوند و این آمار هر سال با توجه به شرایط کشور، متغیر است و روی سیاست کشور،تحصیل و فارغ التحصیلی دانشجویان بسیار تاثیرگذار است.
 
معاون آموزشی وزارت بهداشت در مورد سیاست افزایش تعداد دانشجویان گفت: افزایش منطقی و مستند کردن بر اساس معیارها و محاسباتی است  و پذیرش، متناسب با نیاز و امکان تغییر منابع برای بهره وری در جامعه انجام می شود.
 
 وی گفت پذیرش دانشجویان پزشکی در طول ۳-۴ سال گذشته تقریباً ۶۰ درصد افزایش داشته است  و از آنجایی که اثرات این افزایش، بعد از حدود ۷ سال نمایان می‌شود هنوز کمبود پزشک در مناطق محروم احساس می‌شود ولی اثرات این افزایش ظرفیت از حدود دو سال دیگر در سطح جامعه بارز خواهد شد اما مشکل اصلی ما تعداد دانشجوی تربیت شده نیست بلکه شکل به کارگیری، ایجاد انگیزه و تامین منابع، از مشکلات دانشجویان رشته پزشکی است که اصلاحات ویژه ای می طلبد.
 
دکتر حقدوست یادآور شد با استفاده از تجربیات اساتید داخلی و تجربیات کشورهای خارجی، برای حدود ۳۰۰ رشته مقطعی که وزارت بهداشت موظف است نیرو تربیت بکند بر اساس یک نقشه راه و با  مفهوم آمایش سرزمینی، برنامه ریزی شده است.
 
دکتر حقدوست در پاسخ به دلیل حضور اجباری کادر آموزش در مدارس به ویژه در مناطق قرمز گفت: قطعاً آموزش و پرورش باید در این حوزه پاسخگو باشد اما حتما استدلال های قوی پشت این تصمیم بوده است و باید قبول کنیم که ما باید با وجود این ویروس زندگی کنیم و کوچکترین سهل انگاری می تواند اثر بدی در زندگی به جای بگذارد لذا با توجه به اینکه مدرسه یکی از ارکان بسیار مهم است و آینده مملکت در گرو وجود مدرسه های ماست باید تلاش کنیم برای داشتن جامعه ای سالم و پویا، با فکر و با تدبیر تا می توانیم در مدارس سرمایه گذاری کنیم و باز هم تاکید می‌کنم سلامت معلمین هم مثل بقیه و شاید افزون بر سایر افراد جامعه باید حفظ شود و رعایت پروتکل های بهداشتی برای این عزیزان حتماً الزامیست.
 
معاون آموزشی وزارت بهداشت تصریح کرد خوشبختانه تعامل بسیار خوبی بین معاونت آموزشی و ستاد مقابله با کرونا شکل گرفته است  و مدیریت  چابکی در مقابله با کرونا شکل گرفته است.
 
وی گفت دوران پسا کرونا، دوران متفاوتی با قبل خواهد بود و سرعت تغییر و تحول در دنیا اعم از عرصه‌های بین‌المللی، روابط بین‌المللی، اقتصاد بین‌المللی، تعامل بین شرق و غرب در عرصه نظامی و همچنین عرصه آموزش چندین برابر شده است به طور مثال اگر ما پیش بینی می کردیم ظرف مدت ۴ تا ۵ سال اساتید ما با مفهوم آموزش از راه دور یا تله مدیسین آشنا خواهند شد این سرعت دهها برابر شد و این راه را در چهار تا پنج ماه طی کردیم و انشاالله اگر کرونا هم کنترل شود و از زندگی روزمره حذف شود، این اتفاقات و ارتباطات حذف نخواهد شد چون نگرش افراد عوض شده و این تغییرات ادامه خواهد داشت.
 
دکتر حقدوست با بیان اینکه میزان مشارکت ارشد و دکتری بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش داشته است گفت با توجه به درصد کسانی که کارت ورود به جلسه آزمون را دریافت کرده اند آمار غایبین نسبت به سال قبل بسیار کمتر بوده و تقریباً با یک تا دو درصد، مشابه سال های گذشته بوده و کسانی که مصمم بودند و کارت ورود به جلسه را دریافت کردند مثل سالهای قبل در آزمون شرکت کردند.
 
 وی گفت در مورد ترم تحصیلی و زمان بندی ترم، طبق تقویم تحصیلی از پیش تعیین شده پیش می رویم و در مورد برخی برنامه ها مانند حذف اضطراری، حذف تک درس و... زمان بیشتری را در نظر گرفتیم تا مشکلی برای دانشجویان پیش نیاید اما در خصوص رشته‌هایی مانند دندانپزشکی که دانشجو باید قطعاً روی دندان بیمار کار بکند، احتمال افزایش زمان تحصیل وجود دارد که قرار شده با همکاری دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی و انجمن‌های صنفی، بهترین راهکارها اندیشیده شود لذا در مورد برخی رشته ها، طولانی شدن زمان تحصیل اجتناب ناپذیر است.
 
در ادامه دکتر حقدوست با اشاره به طرح پزشک خانواده گفت: در حوزه آموزش پزشک خانواده سه گروه، آموزش می بینند. گروه اول متخصصین پزشک خانواده ،گروه دوم پزشکان عمومی که آموزش پودمانی می بینند و می توانند برای ارائه خدمت در کسوت پزشک خانواده آماده شوند و گروه سوم mph پزشک خانواده است که به نظر می‌رسد باید آموزش پودمانی از نظر کیفیت و کمیت افزایش یابد و سیستم آموزشی وزارت بهداشت این ظرفیت را دارد که بسته به نیاز حوزه بهداشت و درمان، این افزایش را به سرعت ایجاد نماید.
 
در پایان دکتر حقدوست از آموزش مداوم به عنوان یکی از افتخارات کشور یاد کرد و خاطرنشان کرد آموزش مداوم، دانش ضمن خدمت است که در زمان بروز کرونا از حالت حضوری به شکل غیر حضوری تغییر پیدا کرد و حجم آن افزایش یافت. وی گفت گاهی اوقات در روز در سامانه آموزش مجازی ممکن است بین ۵۰ تا ۳۰۰ برنامه اجرا شود و همه گروه های هدف می توانند در اقصا نقاط کشور ثبت نام کنند و از این امکانات استفاده نمایند.
 
وی گفت آموزش های مهارتی نیز که در مرکز ملی آموزش های مهارتی در حال انجام است گروه‌های مختلف از مردم عامی تا متخصصین و فوق تخصص ها را پوشش می‌دهد و می‌توانند از برنامه های آموزش مجازی مرکز ملی آموزش های مهارتی استفاده نمایند.